perjantai 28. toukokuuta 2010

Bonsoir!Opettelen, apprende, ranskaa ja paistan lettuja. Huomenna, demain, lähden kaupunkiin, citéen.
Miten sanotaan minä opettelen?

23 kommenttia:

Mimmi kirjoitti...

Apua, olen aivan unohtanut! En muista miten se sanotaan, en osaa enää mitään. Ymmärrän sitä kyllä melko hyvin, itse en osaisi sanoa mitään, paitsi että anteeksi, olen eksyksissä, mutta te olette minun tyyppiäni.

Ihanat kuvat, ja hauska tapa opetella sanoja! Saanko käyttää tapaasi myöhemmin oppilaiden kanssa?

Anonyymi kirjoitti...

Osaan vain "Meneekö tämä juna Pariisiin?" tai jotain semmoista. En ole ranskaa koskaan opiskellut.

himalainen kirjoitti...

Voi miten ihana oppitunti. Yritän lausua noita sanoja täällä, oioi. Ja sitten vieläkin ihanampaa matkaa sinulle. Jotenkin niin ihan mukavan jännittävää.

Minäkin aloin paistaa lättyjä.

Olina kirjoitti...

Meillä on samanlaisia veitsiä, haarukoita ja lusikoita mökillä. Ihania ovat.

Minä osaan ranskaksi vain: "tässä ovat vanhempani", "oletko sinä Jaakko?" ja "kyllä, minä olen Jaakko". En tosin enää muista kuinka ne kirjoitetaan.

Hyvää reissua!

Malla kirjoitti...

Ihanat kuvat! Minä täällä yritän kovasti nyt muistella yläasteen ranskan tunteja, iski yhtäkkiä innostus puhua vähän ranskaa kun näin nämä kuvasi. Mutta en minä oikein enää muista niistä mitään, harmi. Luin ranskaa vain vuoden.

Kirjailijatar kirjoitti...

Voi kuinka kauniita kuvia. Tulee mieleen Elina Brotheruksen vanhat valokuvat. Tuo on varmasti oikeasti hyvä tapa opetella kieltä. Minulle jäisi ainakin paremmin mieleen, kun tulee sana ja kuva ja paikka kaikki yhdessä.

Olen unohtanut ranskan, lähes kaiken. Etudiérkin taisi olla oppia, mutta minä olen oublier kaikki.

niina kirjoitti...

Ihanaa opettelua tuollainen! Pitäisi itsekin tehdä sama mutta espanjaksi. Koita muuten tehdä kauppalista ranskaksi seuraavalla kerralla kun menet kauppaan,sitä meidän espanjan ope suositteli:)
Ostin juuri tänään kirpparilta tuollaisia haarukoita ja veitsiä. Ovat kovin kauniita.

Hanna kirjoitti...

Oiva tapa oppia tuo. Minäkin annan sanoja opeteltavaksi, jos en päivittäin niin viikottain. Minä siis opettaja ja poikaystävä oppilas. Kyllä reilu viidessä vuodessa on aika monta sanaa tarttunut.

Ompas komea lautanen! Kesälautanen :) Meillä monesti kaupalla kysellään tuollaisia aterimia. Ne on perinteisesti olleet luusta tehty, nuo otinosat. Bonehandle. Ovatko nuo?

Jonna kirjoitti...

Ihana tapa opetella kieltä! Ja ihastuttavat kuvat. Minun pitäisi tehdä kai sama englanniksi ja rohkaistua puhumaankin sitä. Ymmärrän mielestäni hyvin, mutta puhuminen on kamalaa. Sydän hakkaa tuhatta ja sataa ja en saa muodotettua yksinkertaistakaan lausetta. Saati sitten kirjoittamaan. Voivoi, tässä asiassa olen totaalinen arkajalka. Olen sanonut miehelle, että veisi meidät ulkomaille asumaan. Olisi pakko uskaltautua puhumaan kieltä.

Omenaminttu kirjoitti...

Ihanat kuvat jälleen! Ranska on niiiin kaunis kieli. Aikanaan sitä opiskelin, mutta paljon on unohtunut. Nyt saan hieman palauteltua mieleeni, kun lukiolaiseni valitsi ranskan. Ihan innoissani häneltä välillä sanoja kuulustelen.

outi kirjoitti...

Olipas hauskaa pitkästä aikaa maistella ranskaa.. oppia on muistaakseni jotain apprendre... Minä opiskelen on J'etudie..ehkä..pöteetre.. Kylläpä äkkiä unohtuu :<

Solen kirjoitti...

Mimmi, minä en osaa juuri mitään ja silti olen kovasti pariisiin lähdössä. Näin sitä onneksi oppii.

Saatko toki käyttää, ole hyvä!

Hanna(14a4), minäkin opettelen ensi kertaa. Tuo on hyvä lause osata jos on eksyksissä ja haluaa mennä junalla pariisiin. Harmi vain ettei vastausta ehkä ymmärtäisi :)

himalainen, tämä oli mukava tapa opiskella sanoja minunkin mielestä. Lettujen paiston lomassa :)
Minäkin olen aivan innoissaan matkasta. Vaikka se on vasta lokakuussa niin silti jo selvää matkakuumetta on havaittavissa.

Olina, minä löysin omat kihvelini kirpparilta ja olin iloine koska olin etsinyt tuollaisia jo pitkän aikaa.

Kiitos!

Malla, valitsin ylä-asteella ranskan mutta ei ollut tarpeeksi muita jotka olisivat halunneet ranskaa opiskella joten se evättiin minultakin. Sääli sikäli että siitä olisi ollut paljon hyötyä. Kuten nyt.

Kirjailijatar, no niinpä tuleekin Elina Brotherus mieleen nyt kun sanoit. Hänhän teki tuollaisia muistilappu kuvia, joo nyt muistan.

Minulle jää huomattavan paljon paremmin mieleen kuvan kanssa. Ja tämä on paljon hauskempaa :)

Niina, hyvä vinkki tuo ruokalista, taidanpa tehdäkin :) Espanjakin on kiva kieli. Vietin aikaa espanjassa pari kuukautta joskus niin siellä jäi päähän sanoja ja sanontoja vaikka ei edes opiskellut. Muistan jotain vieläkin vaikka nopeasti unohtuu jos ei käytä.
Minäkin ostin kirpparilta nuo ja olen kovin iloinen, koska olin jo kauan etsinyt tuollaisia.

Hanna, olet personal trainer :) Sellainen olisikin hyäö olla, varmasti oppisi.

En tiedä ovatko nuo luisia. Niissä lukee Joseph rodgers & sons, gutlers to his majesty sheffield england ja toinen malli on hackman &co. Tuo ensimmäinen malli voisi ollakin, vai mitä olet mieltä? Mistä erottaa luisen ja puisen?

Jonna, niin ei siinä muu auta kun rueta vain käyttämään kieltä. Puhu ensin kotona, niin ei ole heti niin suurta kynnystä.
Luulen, että minulle ranskan matka tulee olemaan aikamoinen kielikylpy. Toivon, että osaan jonkunlaisia lauseita muodostaa kun tulen sieltä.

Omenaminttu, niin se kieli unohtuu jos ei sitä käytä. Puhelen itsekseni aina silloin tällöin englantia ihan vain sen takia ettei se pääse unohtumaan. Se on hauskaa :) Ja äidin luona katson frendejä dvd:ltä ilman tekstityksiä. Kuullun ymmärtämistä :)

Outi, eikö ole kivaa muistella vähän ja makustella miten se ranska taas suuhun kävikään? Minusta ranska on kaunis kieli, ehkä kaunein. Halu oppia on kova ja luulen, että matka sinne opettaa minulle paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Viilataan hiukan: tuolla luki että apprende, mutta se on perusmuodossaan apprendre.
J’apprends kun sanot itsestäsi preesensissä;-)

Anonyymi kirjoitti...

Tässä muuten linkki
http://www.tkukoulu.fi/vlinkit/db/Ara/

Anonyymi kirjoitti...

Opettaja täällä vielä hei, ei tosin ranskan ope mutta kummiskin:
lautanen on assiette, pane yksi ässä lisää siis;-)
Kermavaahto olis crème chantilly (jos tuo kupissa on siis sitä).
Älä ota ilkeilynä tai viisasteluna. Korjaan vaan että voit oppia oikean muodon.

Solen kirjoitti...

Piilomaja, sehän siinä onkin kun en osaa vääntää ja kääntää sanoja oikeaan muotoon. Kiitos kun korjaat, todella tarvitsen sitä :)
Kiitti linkistä! Mielenkiintoinen! Kiitti vielä, nyt tiedän mitä teen ensi viikolla :)

P.S saat tulla viilaamaan jatkossakin :)

Anonyymi kirjoitti...

Juu siis noissa oli ihan kirjoitusvirheitä...että yksi kirjain puuttuu ja noin.
Ne vaan kun on niin pirun tärkeitä, ne ihan jokaiset kirjaimet kun toisinaan merkitys muuttuu heti esim. sen suhteen että kuka tekee jos on verbistä kyse.
Substantiivien kohdalla tietysti saattaa arvata vaikka sana olisi väärin kirjoitettukin, mutta samalla vaivalla tietty opettelee heti oikean kirjoitusasun.

Kiva ettet hermostunut "korjailuista'...kun ei sitä aina tiedä.

Joo, noilla sivuilla on monta kivaa juttua!

Valerie kirjoitti...

très bien :)
i wish i knew as much in finnish !

minja kirjoitti...

Kyllä tuollaisella oppitunnilla kelpaisi ollakin! Ihana kattaus!!

Solen kirjoitti...

Valerie, Merci beaucoup! :) I´m trying to learn some french because i´m going to Paris next autumn for one month :) I´m so excited!

Minja, kiitos, minusta on ihanaa ja kivaa opiskella näin :)

Valerie kirjoitti...

oh boy ! one month !! can we trade ? I'dlove to travel to beautiful Finland !!! especially in the winter, we hardly get snow here on the french atlantic coast :(
anyway... have fun planning your trip ! I'll certainly enjoy seeing your photos if you're willing to share some when you're back :)

Solen kirjoitti...

Valerie, Let´s trade :) I love finish summer, it´s really one of a kind. Winter is nice too, but after christmas it starts to bore me, because it´s sooo long. And last winter was coldest for a long time, -35 C, freezing!
I like that you came to visit me, now I can ask things about france, if I feel like it. Internet is great :)
I will take my computer to the Paris and update my blog while I´m in there, so welcome aboard :)

Karmiini kirjoitti...

Minullakin tuli Elina Brotherus mieleen. Kiva blogi Sinulla. Tulen toistenkin.