perjantai 25. helmikuuta 2011
Olen tänään miettinyt pellavan viljelyä suomessa, miten ennen vanhaan on sitäkin tehty ja se on ollut hyvä, voisiko nokkosesta saada samanlaista kuitua ja kutoa kangasta tai kehrätä lankaa, sitä haluan kysyä mummolta, hän varmasti tietää, näitä pohtiessa juonut ainakin sata kuppia teetä ja yrittänyt saada hiuksia pysymään silmiltä pois samalla, kun olen kirjoittanut näitä asioita ylös koneella, kissan potkiessa unissaan vieressäni, kun istun sohvalla, ja kun tulee lakisääteinen tauko, otan lisää teetä ja katson netistä miss Marplea ja vähän myös dokumenttia lisäaineista ja siitä minkälainen huijaus tuolla ruokakaupassa piilee, musiikki on soinut koko päivän, mies on toiminut tiskijukkana, havahdun siihen, kun äiti soittaa ja muistuttaa ompelujutuista, kun meillä on ompeluseurat huomenna siskon ja äitin kanssa enkä malta odottaa sitä, samalla mietin, että onneksi on pakkanen lauhtumaan päin, että saadaan auto käyntiin ja ompelukone Kaupunkiin ja ilahdun kun muistan, että tänään alkoi hiihtoloma, toivotan kaikille hyvää viikonloppua ja lomalaisille lomaa!

***

Only finnish today, sorry.

22 kommenttia:

Thilda kirjoitti...

Mukavia lomanalku-tunnelmia.
Nokkosta on viljelty ja käytetty lankana jo kivikaudelta lähtien Suomessa. Sotien aikana jälleen enemmän kuin aikaisemmin. Itsekin olen kokeillut molempia, pellavan kasvatusta ja muokkausta ja nokkosen muokkausta. Pellava on kohtuutyöläs mutta onnistuu. Nokkonen on vaikeampi. Muistaakseni luokkamme 14 oppilaasta yksikään ai onnistunut tekemään nokkosesta lankaa. Siinä on joko joku niksi tai sitten se vain on vaikeaa. Olemme unohtaneet ikiaikaisen menetelmän, sääli! Mutta tiedätkö että esim Nepalissa kasvatetaan nokkosta nykyäänkin ja nokkoslankaa voi tietääkseni ostaa netistä. :)

kukka-maaria kirjoitti...

Hassua, olen miettinyt itse suht samoja juttuja lisäaineita, kauppaketjuja ja sen semmoisia. Hyvä, että media heräilee aiheeseen vihdoinkin. Ja pellava- / nokkoslankoja tuli pohdittua viime kesänä enemmänkin. Pakkanen lauhtuu ja meilläkin auto starttaa sunnuntaina kohti reissua! Mukavaa lomaa!!!

Mirva kirjoitti...

Mielenkiintoisia nokkos- ja pellava-ajatuksia. Ja ompeluseura kuulostaa kivalta!

Kuvien värisävyt olivat niin tätä päivää, alakuvassa ihana muki.

Mukavaa lomaa!

PS. Tajusin juuri, että niitä kenkiä taisi ollakin vain yhdet. Hölmö olo. :)

Jonna kirjoitti...

Minulla on nokkoslankaa. Ostin sen joskus Turusta keskiaikamarkkinoilta. Voisin ottaa siitä joskus kuvan, muistaakseni sen ostin sellaisesta kojusta jonka nimi oli Sirinä design tms.

SARI kirjoitti...

Loma on hyvä - oli se minkälainen hyvänsä :)

Ilona kirjoitti...

Oi, hieno virke. Hengästytti ja hymyilytti.

Pipsa kirjoitti...

Kyllä nokkosta on ainakin yhden projektin tiimoilta viime vuosina viljelty Suomessa kuitukäyttöön. Pelkästä nokkosesta ei lankaa saanut, mutta sekoitteena kyllä. Ja ihan yhtä hyvää kuin pellavasta. Taisivat sekoittaa puuvillaan, villaan ja silkkiin. Itselläni on koe-erästä neulottu liivi, jonka materiaalia on kiva arvuutella!

Sofia kirjoitti...

Mielenkiintoisia ajatuksia ja kommentteja nokkoslangasta. Pitääkin pitää Jonnan mainitsema markkinavinkki mielessä.

luminen kirjoitti...

Muistin että olen joskus kuullut suomalaisesta nokkosia käyttävästä käsityöläisestä. Neiti Nokkonen nimeltään.

Sulla on ihania juttuja näissä kuvissa ja tuossa edellisessä. Tykkään noista tekstiileistä ja kuvioista. Ja ihana aurinkokissa. Ja tossut.

Niina kirjoitti...

Minäkin olen kovasti miettinyt ruoka-asioita ja sitä,millaista elämä on ennen ollut ja millaiseksi se on muutunut. Kuinka ihminen on erkaantunut luonnosta,unohtanut kaikki (tärkeät!) oppimansa taidot..sitä,kun luonnosta on joskus saatu kaikki tarpeellinen,itse tekemällä.
Tulee hyvin surullinen olo näitä miettiessä mutta aina ne vaan tupsahtavat mieleen.

Ja tuli mieleeni,että minusta täällä on viljelty hamppuakin aikoinaan? Siitähän sa vaikka mitä ja kestävää on..vaan tuskin enää viljellään..

Ihanaa viikonloppua ja vielä ihanampaa lomaa sinulle!

Merja kirjoitti...

Hyvää lomaa! Täällä on lomaviikko jo lopuillaan..

Tykkään tuosta sun kupista vaan edelleen!

Mirva kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mirva kirjoitti...

Hei, sinulle on jotain pientä iloasiaa blogissani!

Celia kirjoitti...

Näissä kuvissa on ihana rauha.

Enoni on tehnyt työtä koko ikänsä pellavan kanssa, tutkii sitä. Häneltä olen kuullut kuinka hurjan monipuolinen kasvi pellava on. Siitä on tehty jopa autonosia, sellaisia biohajoavia. Pitää joskus kysyä tarkemmin häneltä.

Näin vasta dokumentin suomalaisesta ruuasta, kanaloista ja sikaloista. Se ei ollut kyllä mitenkään mieltä ylentävä.

Ilona kirjoitti...

Tässä on raportti testistä, jossa oli mukana mm. nokkoslanka. Ei ehkä täysin aiheeltaan liity tähän kirjoitukseesi, mutta tulit mieleeni, kun luin.

http://www.uusimusta.fi/etusivu/2011/3/1/villa-ihastutti-banaani-kammoksutti-lankatestissa.html

virkattu lintu kirjoitti...

Oi, nokkoslankaa haluaisin joskus kokeilla! Kuviasi on aina niin mukavaa katsella :)

Ritva kirjoitti...

luulin jättäneeni sinulle tänne viestin?- muisti pätkii... ompeluseuroja kaipailin, itsekseni täällä niitä pidän päivät pitkät- ei olisi juttuseura pahitteeksi :)
nauti lomasta!

Kirjailijatar kirjoitti...

Miten soljuvan ihana teksti. Siinä oli se koko päivä. Toivottavasti lomasi on ollut yhtä soljuva ja mukava :)

Solen kirjoitti...

Thilda, voi miten mielenkiintoista! Olisi ihana kokeilla miten nokkonen käyttäytyy, vaikka kuulostaakin hankalalta. Ranskassa käydessäni näin nokkosesta tehdyn kankaan ja se oli todella ohut ja hauras, niin kaunis.

Minustakin on kurjaa, että vanhat perinteet alkaa unohtua. Minusta olisi tärkeää olla yhteydessä menneeseen ja muistaa mistä olemme tulleet.

kukka-maaria, olen ihan herännyt nyt katsomaan joka juttua mitä meille ostetaan. Ei olla koskaan oltu mitään einesten suurkuluttajia, mutta jopa ruokakermassa on useampaa e-ainetta. Nyt käytän ihan tavallista kermaa. Se kestää kuumennuksen, eikä sisällä mitään ylimääräistä.

Toivottavasti lomanne oli ihana ja rentouttava!

Mirva, mietin aika usein perinteisiä raaka-aineita ja menetelmiä, tuolloin vain tuli kirjoitettua jotakin ylös :)

Oli niin mukavaa ommella yhdessä. Sain paljon enemmän aikaan ja tuntui että energiaakin oli enemmän, kun puuhasi yhdessä.

Jonna, oletko tehnyt langasta mitään? Miten se käyttäytyy ja miltä se tuntuu? Onko karheaa?

SARI, samaa mieltä olen. Loma mikä loma, ei siitä mihkään pääse.

Solen kirjoitti...

Ilona, tuntui, että oli pakko kirjoittaa ajatusvirtaa, kun olin koko päivän kirjoittanut niin virallista tekstiä, että ihan väsytti.

Luin tuon artikkelin, kiitos vinkistä, se oli mielenkiintoinen. Noilla sivuilla on paljon muutakin mielenkiintoista.

Pipsa, oletko itse kokeillut tehdä nokkoslankaa? Olisi kamalan kiva kokeilla.

Kuinka moni on arvannut liivin materiaalin? :)

Sofia, toivottavasti monet alkaisi kiinnostua vanhoista työtavoista ja materiaaleista, niin saisi perinteet elpymään.

luminen, googletin heti neiti nokkosen ja löysinkin jotain kivoja juttuja. Kiitos vinkistä!

Kiitos kovasti, kissa oli niin pörheän näköinen auringossa, että se oli pakko ikuistaa :)

Niina, samaa mieltä olen minäkin. Monet vanhat taidot ja tiedot ovat kadonneet ja unohtuneet. Olen mummon kanssa jutellut monista vanhoista jutuista ja perinteistä mitä hänellä oli lapsuudessaan, mm. juuri tuota pellavan kasvatusta. Sellaisten asioiden ei soisi katoavan.

Hamppua on tosiaan viljelty suomessa ja se on ollut sulassa sovussa pellavan ja tupakan seurana suomalaisessa maisemassa.
Ei tosin sitäkään enää, se kun on niin kamalan vaarallista :)

Merja, kiitos toivotuksista, ja toivon, että teillä oli ihana loma myös!

Minäkin tykkään kupista kauheasti :)

Celia, oi, enosi kanssa olisi varmasti todella inspiroivaa jutustella! En tiennytkään, että pellava on niin monikäyttöistä.

En pysty edes katsomaan noita eläin/ruoka-dokumentteja, tulee niin paha mieli.

Solen kirjoitti...

virkattu lintu, voi kiitos!
Minustakin olisi hauska kokeilla nokkoslankaa, onkohan se kuinka tikkuista? Leikittelen ajatuksella itsekehrätystä nokkolangasta.

Ritva, ompeluseurat oli mahtavan hauskat! Sain paljon enemmän aikaan kuin yksikseni ja ajatukset saivat uutta tuulta siipien alle, kun sai muiden kanssa puuhata.
Toivon sinulle juttukaveria! Ihania aurinkopäiviä!

Kirjailijatar, siinä tosiaan oli koko päivä, meni ohi melkein yhtä soljuen. Loma oli toinen juttu, puoliksi soljuva ja puoliksi laahaava. Eli siis plus miinus nolla. Mutta loma se oli sekin.
Kesää odotellessa :)

Jonna kirjoitti...

Aloitin virkkaamaan siitä jotain pesulappua joskus, mutta se jäi kesken. Kaivan langan esiin pian ja teen siitä jotain!